6/27/2014

The land of oblique gravestones, Harju County, Estonia


Visited by skkye 12.4.2014. An old graveyard I spotted while biking from Padise to Paldiski.

5 comments:

 1. wow such a beautiful place!

  ReplyDelete
  Replies
  1. i know! there's always something special in old graveyards, some feeling which doesn't belong to any other place.

   Delete
 2. Tää ei nyt liity UE:hen mitenkään, ihan yleistä pohdintaa... Mutta mistähän muuten johtuu, onko se ollut sitä samaa suomalaisten taidottomuutta rakentaa hienoja taloja ja rakennuksia jo keskiajalla (eivät suomalaiset linnat ja kirkot ole mitään vastaaviin ulkomaisiin esikuviinsa verrattuna) vai miksi Suomessa hautakivet ovat olleet aina enimmäkseen vain sellaisia kivipaasia. Ulkomailla tuollaiset ristit ovat yleisempiä. Vai eikö kristinusko olekaan ollut niin vahva Suomessa?

  Takaisin tuohon rakennustaitoasiaan. Jos miettii vaikkapa millaisia rakennuksia Etelä-Euroopassa on rakennettu vaikkapa 1200-1400 luvuilla ja vertaa niit' Suomen tiettävästi vanhimpiin rakennelmiin, jotka ovat samoilta vuosisadoilta peräisin kuten vaikkapa Turun Linna tai vanhimmat kirkot, niin täällä edes ne eivät ole yhtä massiivisia ja mahtipontisia kuin ulkomaiset vastineensa, koristeellisuudesta puhumattakaan. Ja se, että siinä ovatkin olleet ne ainoat aikakautensa vähän tasokkaammat rakennelmat, ihmiset ovat asuneet missä lie puuhökkelöissä ja olkimajoissa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oon miettinyt samaa ulkomaisilla hautausmailla, mutta päätynyt siihen, että kyse on enemmänkin eroista kristinuskon sisällä - koristeellisimmat hautausmaat joissa oon käynyt on yleensä olleet ortodoksisia (tän postauksen hautausmaasta en tiedä, mutta voisin kuvitella, että sekin ois ortodoksinen, kun Venäjän vaikutus näkyy kumminkin niin paljon vanhassa Virossa). Jotenkin tuntuu, että luterilaiseen rakennustyyliin ehkä kuuluu enemmän sellanen vaatimattomuus, mikä ainakin aiemmin on ollut myös suomalaisessa luonteessa (ehkä sekin sitten jollain tavalla on vaikuttanut rakentamiseen aikoinaan, ei olla koettu tarpeelliseksi tehdä yltiökoristeellista, vaan enemmän sellaista tarkoituksenmukaista). Mun on vähän vaikea kuvitella, että se ois kiinni taidottomuudesta, luulen että enemmänkin just suomalaisesta kulttuurista ja siitä, millaisia vaikutteita ulkomailta on omaksuttu tänne ja mitä ei. Mut nää on vaan tämmöstä mututuntumaa, asia voi olla ihan toisella tavalla oikeesti. :) Ois kyllä mielenkiintosta tietää enemmänkin tuosta, kun nyt tän ue-harrastuksen ansiosta on alkanut katsella rakennuksia ihan eri silmällä kuin ennen!

   Delete
  2. No ihan mutuahan se mullakin on ollu :) Kai siihen jonkinlaisen vastauksen sais kun perehtyis asiaan, mutta jotenkin ei jaksa alkaa lainaamaan kirjastosta suomalaisen rakennushistorian pohjatietoo.

   Delete